Wednesday, January 6, 2016

Süni kekszek

Az igazi bulikekszek! :)


Jönnek a sünök! :)

Már jó ideje szemezek ezekkel a süni kekszekkel erről a blogról, de a nagy karácsonyi hajtásban nem került rá sor, hiszen akkor főként a családnak készültek a finomságok. Ma azonban indul a farsangi időszak, így vele együtt a bulik, gyerekzsúrok és farsangi bálok szezonja is, vagyis itt az ideje néhány ötletes és egyszerű recepttel előállni. Ezek a süni kekszek nagyon hamar elkészülnek, hiszen egy nagyon egyszerű omlós tésztából, valamint étcsokiból állnak, így akár a buli reggelén is össze lehet dobni őket. Nekem a sünik egyébként nagyon őszies hangulatú állatok, éppen ezért a fotók hangulata is ezt tükrözi nálam, annak ellenére, hogy odakint -20°C van és tegnap még erősen havazott.

Hozzávalók: (30 db sünihez.)
20 dkg liszt + 10 dkg étkezési keményítő*
10-15 dkg porcukor (Ízlés szerint, nálam 12 dkg volt.)
10 dkg puha vaj
1 cs só
1 tk vaníliás cukor (Nálam vanília kivonat, recept itt.)
1 citrom reszelt héja
1 nagy tojás sárgája
1-2 ek hideg víz, szükség esetén
10 + 10 dkg étcsokoládé, vagy tejcsokoládé (Ha tejcsokival készül, akkor 10 dkg porcukor is elég a tésztába.)
1 ek olaj
*Megjegyzés: Keményítő helyett használhatunk tejszín-, vagy vanília ízű pudingport is. Ha egyik sincs otthon, akkor keményítő helyett dolgozzunk sima liszttel, de ekkor 1 késhegy sütőport is adjunk a tésztához.

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, porcukor, só), a citrom reszelt héját és a vanília kivonatot egy tálban elkeverjük, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáütjük a tojás sárgáját, majd ha szükséges 1-2 ek hideg víz hozzáadása után egy ruganyos tésztát gyúrunk. A tésztát nem szükséges pihentetni, osszuk azonnal 30 egyenlő részre. A tésztadarabokból formázzunk kis golyókat, majd ezekből csepp alakot, amiket enyhén lapítsunk el. A tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 170°C-on 10-12 perc alatt süssünk készre.

A sünik tüskéje:
Mielőtt összeállítanánk a tésztát, az egyik tábla csokit dobjuk be a mélyhűtőbe, így a tüskékhez sokkal könnyebb lesz lereszelni a csokoládét, hiszen nem olvad meg a kezünkben, illetve a „tüskék” is sokkal szebben törnek a csokiról. A rezelést végezhetjük sima nagy lyukú reszelővel, de sima sajtszelő is megfelel hozzá. (Magát a csokit egyébként vétek fagyasztani, de ha csokireszeléket készítek, én mindig így járok el, mivel sokkal szebb lesz a reszelék. A kész csokireszeléket is a fagyasztóban tárolom, amit csak előkapok, ha csokitortát, vagy más csokis édességet kell díszítenem. Így a torta panírozása közben nem olvad meg reszelék a kezemben.)
A másik tábla csokit olvasszuk meg, keverjünk hozzá 1 ek olajat (elhagyható), majd ebbe mártsuk meg a süniket. Kissé csöpögtessük le a felesleget, majd forgassuk meg a csokireszelékben, hogy a sünök megkapják a bundájukat. A sünik szeméhez és orrához a maradék olvadt csokit egy kis zacskóba mertem, aminek az egyik csücskére egy kicsi lyukat vágtam, majd óvatosan megrajzoltam a szemeket és az orrocskákat. A szemekre esetleg egy-egy apró fehér cukorgyöngyöt is ragaszthatunk.


Szép napot,  ildiKOKKI

Süni.

1 comment:

  1. Megsütöttem én is a süniket a Te recepted alapján,annyit változtattam csak, hogy egy kis aszalt sárgabarackkal és marcipánnal is megtöltöttem őket. Köszi a receptet!

    ReplyDelete